Med tusentals år av erfarenhet bakom sig är det inte konstigt att människorna på Kreta producerar några av de finaste olivoljorna i världen. Du kommer att uppskatta det eviga bandet mellan kretensarna och deras vördade olivträd när du följer det långa arvet av olivodling på ön. Strax utanför byn Kritsa i bergen på östra Kreta får du följa med Nikos Plevritakis på en kort promenad till hans olivlundar där vissa träd är 600-800 år gamla, och lära dig om olivodling av en riktig specialist.
I skuggan av olivträden kan du prova den lokala raki som kallas "tsikoudia" med oliver att knapra på medan du diskuterar den kulturella och samhälleliga betydelsen av olivodling på Kreta.
Sedan är det dags att besöka en lokal kooperativ fabrik för att på nära håll se hur oliver bearbetas till olivolja i världsklass. Tillbaka på olivstigen kan du ta chansen att smaka på färska fikon, mandlar och vindruvor, se vad lokalbefolkningen odlar och få reda på allt om den kretensiska livsstilen och kosten.
På en olivgård kan du sedan smaka på oliver, färska tomater och raki innan olivoljeprovningen börjar - ett utmärkt tillfälle att lära sig att smaka på oljor som ett proffs och jämföra smakprofilerna hos olika sorter.
Avsluta dagen med en matlagningslektion om olika sätt att använda olivolja i det kretensiska köket. Autentiska rätter som tzatziki och grekisk sallad kommer att serveras, och du får veta varför den traditionella kretensiska kosten är så bra för hälsan och livslängden.
Nat Geo Day Tour: Olivoljans tusenåriga historia
- Ta del av det levande arv som olivträdet och den mänskliga civilisationen har lämnat efter sig och som genomsyrar det dagliga livet i Medelhavsområdet.
- Följ med Nikos Plevritakis, olivoljeprovare, bosatt på Kreta och jordbruksspecialist, som kommer att dela med sig av ett sällsynt perspektiv bakom kulisserna på hållbart jordbruk och hans kretensiska favoritrecept.
- Besök ett lokalt olivoljekooperativ och upptäck hur oliver blir till olja i världsklass och delta i en professionell olivoljeprovning, experimentera med din palett och dela med dig av dina intryck.
- Njut av en naturskön promenad bland lokala trädgårdar, smaka på regional frukt och lär dig om kretensiska kostvanor.
- Delta i en matlagningslektion om olika sätt att använda olivolja i det kretensiska köket och ta reda på varför den traditionella kretensiska kosten är så bra för hälsa och en längre livslängd.
- Transport
- Guide
- Vandring
- Förevisning
- Guidad tur
- Snacks
- Välkomstdrink
- Utflykten är inte anpassad för rullstolsburna
- Utflykten passar inte om du har begränsad rörlighet
- Ta med lämpliga skor
- Ta med keps/solhatt
- Pengar för extra kostnader eller dricks
- Engelsktalande guide för alla nationaliteter
Vad andra tycker om den här upplevelsen
Baserat på 52 recensioner från verifierade resenärer
Omdömeskategorier
Safety
5/5
Service
5/5
Staff
5/5
Value for money
3,8/5
Paule
Från Usa - oktober 2024Rest som par
35 - 44 år
Mycket bra
Sammanlagt betyg5/5
Alles gut gewesen.
Martina
Från Usa - oktober 2024Rest ensam
35 - 44 år
Mycket bra
Sammanlagt betyg4/5
Interessante Veranschaulichung der unterschiedlichen Bearbeitungsweisen der Olivenbäume. Der Einblick in die „Ölmühle“ mit dem hauseigenen Konzept wur ...
Familie G.
Från Usa - oktober 2024Rest med familjen
25 - 34 år
Mycket bra
Sammanlagt betyg5/5
Äußerst herzliche und sehr informative Tour!! Tolle Reiseleiterin. Interessante Führung durch Olivenplantagen und Olivenölfabrik. Giannis hat uns sehr ...
Fabian
Från Tyskland - oktober 2024Rest som par
18 - 24 år
Mycket bra
Sammanlagt betyg5/5
Claudia
Från Usa - oktober 2024Rest ensam
35 - 44 år
Mycket bra
Sammanlagt betyg5/5
Rana, Nikos und Jannis waren einfach wunderbar! Ebenso Diontina und jorgos mit der herrlichen Bewirtung. Ich habe sehr viel über Olivenöl gelernt und ...
Aus dem Allgäu
Från Usa - oktober 2024Mycket bra
Sammanlagt betyg5/5
Sehr informativ interessant und spannend. Wir können es nur empfehlen