Småskaliga, familjeägda gårdar är en viktig del av den medelhavskost som Kreta är så känt för. En lokal familj välkomnar dig till sin Mitato, en liten bondgård, där du möts av den genuina kretensiska gästfriheten. Hör den lokala bonden berätta den spännande historien om kung Minoas, som tittade ut från sitt observatorium och varnade lokalbefolkningen för angripande pirater. Efter hälsningen är det dags för en praktisk lektion i brödbak, där du får lära dig tekniken för typiskt kretensiskt bröd, bakat på vete- och kornmjöl.
Sedan får de prova på att göra ost av getmjölk från den egna gården. Därefter är det dags att kavla upp ärmarna och hjälpa till med de dagliga uppgifterna på gården, som att mata getterna, grisarna, hönsen och kaninerna och ta hand om trädgården. Äventyret fortsätter med en snigeljakt över bergssidan, som endast National Geographics resenärer får vara med om, där man kikar under stenar och bland buskar och blommor. Under dagens lopp blir dina insamlade skatter, inklusive sniglar, ägg, frukt och grönsaker, ingredienserna till lunchen.
Tillsammans med den lokala familjen får du förbereda en festmåltid med lokala delikatesser, alla tillagade av produkter från ditt arbete. Avsluta dagen med att smaka på Kretas sprit, Raki, och varför inte sjunga med i deras traditionella kretensiska "Mantinades", - traditionella kretensiska kupletter som uttrycker känslor om det kretensiska vardagslivet.

Nat Geo Day Tour: Upptäck det kretensiska lantbrukslivet
- Fira Kretas gastronomi genom att tillbringa dagen hos en lokal familj. Ta del av de dagliga rutinerna på gården och få en inblick i det traditionella livet på ön.
- Gårdens ägare kommer personligen att välkomna gästerna till sitt hem och tillbringa dagen med dem, dela insikter om de lokala produkterna, utmaningarna med jordbruk, fördelarna för ekosystemet och familjens förhoppningar och bekymmer.
- Delta i det dagliga livet på gården - baka bröd, samla ägg, ta hand om djuren, laga en kretensisk måltid och till och med gå på en exklusiv jakt efter sniglar, som endast erbjuds National Geographic-resenärer.
- Njut av en matlagningslektion med ett traditionellt kretensiskt recept medan du engagerar dig i den lokala kulturen genom folklore, lyssnar på lokala berättelser och sånger.
Transport
Guide
Lunch
Provsmakning av lokala delikatessser
Traditionell tillverkning av ost
Matlagningslektion med ett traditionellt kretensiskt recept
Förevisning
Snigeljakt på berget
- Utflykten är inte anpassad för rullstolsburna
- Utflykten passar inte om du har begränsad rörlighet
- Ta med keps/solhatt
- Ta med lämpliga skor
- Pengar för extra kostnader eller dricks
Vad andra tycker om den här upplevelsen
Baserat på 17 recensioner från verifierade resenärer
Omdömeskategorier
Personal
5/5
Säkerhet
5/5
Service
5/5
Prisvärt
5/5
NMVS
Från Usa - september 2025Rest som par
18 - 24 år
Mycket bra
Sammanlagt betyg5/5
Beste Erfahrung in Kreta soweit. Sehr freundliches und aufgeschlossenes Betreuungsteam. Kurze Autofahrt von Heraklion davor nimmt der Pickup und und D ...
Victoria
Från Tyskland - september 2025Rest som par
18 - 24 år
Mycket bra
Sammanlagt betyg4/5
Hatten eine super liebe& lustige Reiseleiterin die uns den Tag über auf der Farm begleitet hat. Die Familie der Farm war ebenfalls super herzlich & wi ...
Christa
Från Usa - september 2025Rest som par
45 - 54 år
Mycket bra
Sammanlagt betyg5/5
Jana
Från Usa - september 2025Rest som par
35 - 44 år
Mycket bra
Sammanlagt betyg5/5
Tolle herzliche Fsmilie auf der Farm und super Reiseleiterin Rena. Es war alles sehr gut organisiert auf der Farm und wir haben tolle Eindrücke mitgen ...
adam/ sherelle
Från Usa - september 2025Rest som par
18 - 24 år
Mycket bra
Sammanlagt betyg5/5
Kamihis Farm House was the most authentic and memorable experience we’ve had in Greece! From the moment we arrived, the Kamihis family made us feel li ...
Mooie belevenis
Från Belgien - september 2025Rest med familjen
18 - 24 år
Mycket bra
Sammanlagt betyg5/5
Prachtige uitstap. Best wel prijzig. Last van vliegen. Heel veel vliegen. Kan je op zich misschien niet zoveel aan doen, maar het eten afdekken terwi ...
Du kanske också är intresserad av

Nat Geo Day Tour: Olivoljans tusenåriga historia
Ungefärlig resplan och aktiviteternas varaktighetIntroduktion – 15 minuterPromenad bland olivträden – 30 minuterPaus för frågor och raki-drink – 15 minuterRundtur i olivoljefabriken – 40 minuterOlivoljeprovning och frågor – 55 minuterMatlagningsdemonstration och provsmakning – 30 minuterObservera att aktivitetsordningen kan ändras efter guidens bedömning.Med tusentals år av erfarenhet bakom sig är det inte konstigt att människorna på Kreta producerar några av de finaste olivoljorna i världen. Du kommer att uppskatta det eviga bandet mellan kretensarna och deras vördade olivträd när du följer det långa arvet av olivodling på ön. Strax utanför byn Kritsa i bergen på östra Kreta får du följa med Nikos Plevritakis på en kort promenad till hans olivlundar där vissa träd är 600-800 år gamla, och lära dig om olivodling av en riktig specialist. I skuggan av olivträden kan du prova den lokala raki som kallas "tsikoudia" med oliver att knapra på medan du diskuterar den kulturella och samhälleliga betydelsen av olivodling på Kreta. Sedan är det dags att besöka en lokal kooperativ fabrik för att på nära håll se hur oliver bearbetas till olivolja i världsklass. Tillbaka på olivstigen kan du ta chansen att smaka på färska fikon, mandlar och vindruvor, se vad lokalbefolkningen odlar och få reda på allt om den kretensiska livsstilen och kosten. På en olivgård kan du sedan smaka på oliver, färska tomater och raki innan olivoljeprovningen börjar - ett utmärkt tillfälle att lära sig att smaka på oljor som ett proffs och jämföra smakprofilerna hos olika sorter. Avsluta dagen med en matlagningslektion om olika sätt att använda olivolja i det kretensiska köket. Autentiska rätter som tzatziki och grekisk sallad kommer att serveras, och du får veta varför den traditionella kretensiska kosten är så bra för hälsan och livslängden.
de, en

Nat Geo Day Tour: Upptäck det kretensiska lantbrukslivet
Småskaliga, familjeägda gårdar är en viktig del av den medelhavskost som Kreta är så känt för. En lokal familj välkomnar dig till sin Mitato, en liten bondgård, där du möts av den genuina kretensiska gästfriheten. Hör den lokala bonden berätta den spännande historien om kung Minoas, som tittade ut från sitt observatorium och varnade lokalbefolkningen för angripande pirater. Efter hälsningen är det dags för en praktisk lektion i brödbak, där du får lära dig tekniken för typiskt kretensiskt bröd, bakat på vete- och kornmjöl.Sedan får de prova på att göra ost av getmjölk från den egna gården. Därefter är det dags att kavla upp ärmarna och hjälpa till med de dagliga uppgifterna på gården, som att mata getterna, grisarna, hönsen och kaninerna och ta hand om trädgården. Äventyret fortsätter med en snigeljakt över bergssidan, som endast National Geographics resenärer får vara med om, där man kikar under stenar och bland buskar och blommor. Under dagens lopp blir dina insamlade skatter, inklusive sniglar, ägg, frukt och grönsaker, ingredienserna till lunchen.Tillsammans med den lokala familjen får du förbereda en festmåltid med lokala delikatesser, alla tillagade av produkter från ditt arbete. Avsluta dagen med att smaka på Kretas sprit, Raki, och varför inte sjunga med i deras traditionella kretensiska "Mantinades", - traditionella kretensiska kupletter som uttrycker känslor om det kretensiska vardagslivet.
de, en

Rundtur på västra Kreta med vingård och olivolja
Från lokala kvalitetsprodukter till vykortsköna stränder, västra Kreta har allt. Denna heldagstur visar upp områdets bästa bitar, med vinprovning på Karavitakis Winery, provsmakning av ekologisk olivolja på Biolea Estate och avkoppling på Falassarna-stranden. Vasso, en av våra kunniga lokala guider, säger: "Detta är en av mina favoritutflykter, eftersom det ger en god smak av många aspekter av kretensiska landskap, livsstil och monument. Du får besöka en olivoljafabrik och en vingård som producerar några av de bästa vinerna på Kreta.Dagen börjar med en guidad rundtur i den familjeägda vingården Karavitakis. Gläd dina smaklökar genom att provsmaka lokalt vin och läckra tilltugg på det toppmoderna besökscentret. Därefter åker du till en traditionell kretensisk restaurang vid havet för lunch, där maten tillagas med lokala råvaror. Dessutom får du tid att koppla av på den gyllene sanden på den underbara stranden Falassarna, som enligt Vasso ”har utsetts till en av Europas bästa stränder flera gånger”.Därefter åker du till Biolea Estate, en familjeägd olivoljefabrik som specialiserar sig på hantverksmässig produktion av ekologisk olivolja. Här får du lära dig allt du behöver veta om olivoljeproduktion, från hur oliverna odlas till hur oljan pressas och tappas på flaska. Dessutom bidrar ditt besök till ett lokalt företag och hjälper ekonomin på ön i stort.
en, sv

Elafonissi ö-tur med Agia Sophia-grottan och besök i kloster
Den obebodda ön Elafonissi på sydvästra Kreta är en mix av naturlig skönhet och kulturella rikedomar. Topolia-ravinen, Agia Sophia-grottan, Chryssoskalitissa-klostret och en strand som många anser vara den bästa på ön är bland höjdpunkterna på denna heldagstur. Rena, en av våra lokalguider, säger "Den här utflykten kombinerar det bästa av det kretensiska höglandet med den idylliska rosa sandstranden Elafonissi på sydkusten".Det är en avslappnad start på dagen, med ett stopp för kaffe på en familjeägd taverna i byn Voulgaro. Härifrån väntar en häpnadsväckande bilresa söderut genom Topolia-ravinen. Utsikten över den djupa ravinen till vänster är episk. Vi besöker sedan grottan Agia Sophia, som är känd för sina stalaktiter. Den har gett upphov till en mängd olika legender, som till exempel att hovavtrycket av St Georges häst kan ses här. Om du letar tillräckligt noga hittar du vad som ser ut som ett hästskoavtryck i en sten.Nästa stopp är Chryssoskalitissa-klostret. På en kulle med utsikt över kusten, bjuder detta tusen år gamla kloster på en tidlös charm. Namnet betyder "gyllene steg" och är genomsyrat av myter. Enligt vissa är ett av stegen gyllene – men bara synligt för de religiösa. Sista anhalten på dagen är vacker som ett vykort. Guiden Rena säger: 'Du kan nå Elafonissi-udden genom att gå genom en grund vattensträcka från Elafonissi-stranden.' Tillbringa eftermiddagen med att bada, koppla av och njuta av den fantastiska utsikten, innan vi avslutar dagen i fiskebyn Paleochora.
en

Guidad rundtur i Rethymnon, Knossospalatset och Heraklion
Det UNESCO-listade palatset i Knossos, som anses vara vaggan för Europas första civilisation, är en av de viktigaste fornlämningarna på Kreta. Låt en expert väcka historien till liv när du utforskar öns mest uppskattade arkeologiska pärla. Denna resa inkluderar också ledig tid i semesterorterna i Rethymnon, plus en rundtur i Kretas huvudstad Heraklion. Andreas, en av våra kunniga lokalguider, säger: ”Minoerna var mycket avancerade och palatset i Knossos visar upp arkitektoniska tekniker som flervåningshus och ett sofistikerat dräneringssystem som var före sin tid.Du börjar dagen i Rethymnons labyrint av färgglada gator, där du kan strosa runt i butikerna, hitta ett litet kafé eller ta dig ner till hamnen. Rethymnons hamn, som slingrar sig runt den lilla bukten, är lika vacker som den är gammal. Utsikten över Fortezza från den venetianska eran och ut över havet är en fröjd för ögat. Nästa stad på tur är Kretas huvudstad Heraklion. Här får du en guidad rundtur i stadens bästa delar, till exempel den venetianska lejonfontänen och loggian. Det finns också lite ledig tid att utforska i din egen takt.Sist, men inte minst, är dagens sista stopp ett guidat besök i Knossospalatset. Beundra skatter som tronsalen, de kungliga lägenheterna och de fantastiska freskerna. Särskilt imponerande är de antika freskerna som föreställer scener från vardagslivet, religiösa ritualer och mytiska varelser. Du får också uppleva labyrinten, där legenden säger att den skräckinjagande varelsen Minotaurus, till hälften man och till hälften tjur, lurade.
en

Heldagstur till Kretas historiska palats Knossos och Heraklion
"Palatset i Knossos är en av de viktigaste arkeologiska platserna på Kreta eftersom det var där Europas första civilisation började", säger Veta, en av våra guider. Hon är född och uppvuxen här, en lokalinvånare som vet ett och annat om legenderna och myterna kring öns mest populära attraktion. Du kommer att tillbringa dagen med att se historien väckas till liv när du gör en rundtur på palatset, innan du åker vidare till Heraklion för lite tid på egen hand i huvudstaden.Palatset i Knossos, som en gång var navet i Kretas minoiska civilisation, ligger i hjärtat av vad som anses vara Europas äldsta bosättning och är även ett UNESCO-världsarv. Du kommer att njuta av en guidad rundtur runt dess skatter, stanna till vid tronrummet, kungliga våningar, fresker och mycket mer. Det kommer till och med att finnas en chans att se labyrinten, där den skräckinjagande varelsen som är till hälften människa och till hälften en tjur, känd som Minotaurus sades ha lurat. Med prioriterad entré slipper du stå i kö.Det är sedan dags att bege sig till Heraklion, öns huvudstad. Se Morozini-lejonens fontän från 1600-talet och den 400 år gamla venetianska Loggia – som fortfarande är stadshuset – under en guidad promenad runt staden. Vi avrundar dagen med att ta dig till de öppna marknaderna för lite tid på egen hand. Strosa omkring bland stånden fyllda med handgjorda prydnadssaker och färska lokala råvaror eller stanna till för en kaffe på ett lokalt kafé för att se på folklivet. Andra viktiga sevärdheter är fästningen Koule och kyrkan Agios Titos.
en

Heldagstur till byn Loutro med en typisk kretensisk lunch
Loutro är en idyllisk by vid havet, hit kan du bara komma med båt. Du kommer att åka från Sfakia till Loutro med båt och och njuta av en dag i ditt eget tempo, lunch på en lokal taverna och avkoppling under den kretensiska solen.
de, en, pl

Kreta – off-road-safari på Lefka Ori-bergen från Chania
Denna heldag med fyrhjulsdrivna fordon är skapad speciellt för äventyrslystna. Du kommer att åka längs grusvägar, bergspassager och igenom Kretas charmiga byar, passera några dolda pärlor och uppleva storslagen panoramautsikt över landskapet.
de, en

Västra Kreta utflykt med Agia Triada-klostret och Chania
På den här utflykten besöker vi det historiska klostret Agia Triada, får en guidad rundtur i Chania och tid att varva ner vid Kretas enda naturliga sjö. Angeliki, en av våra lokalguider, säger: "Agia Triada ger en inblick i Kretas rika kulturarv. Det byggdes under den venetianska perioden och ståtar med ett imponerande utbud av fresker och religiösa artefakter. Klostret är en oas av lugn, omgivet av olivlundar och vingårdar.Efter att ha utforskat klostret fortsätter vi till Chania, en av Kretas mest tilltalande hamnstäder. Staden är genomsyrad av historia och känd för sin atmosfäriska venetianska hamn, och du får utforska de smala gatorna under en guidad rundtur. Du får också chansen att shoppa längs den berömda "Leather Lane" och njuta av lite ledig tid att strosa runt i hamnen eller fördjupa dig ytterligare i den gamla staden. Härnäst besöker ni den arkeologiska utgrävningsplatsen Aptera, som en gång var en stor stad på det antika Kreta. Här finns en romersk teater och flera tempel.Som avslutning på resan besöker vi Kournas-sjön, en juvel av en sötvattensjö omgiven av kullar. Sjön är hem för ett brett spektrum av vilda djur, inklusive sköldpaddor och en mängd olika fågelarter. Du får tid på egen hand att utforska området, ta ett dopp i det klara vattnet eller promenera runt sjön. Angeliki säger: "Lokala myter hävdar att sjön är bottenlös, men vetenskapen har ingripit och i själva verket är den bara 22,5 meter djup.
en, pl

Heldags vinprovning på Kreta och offroad-upplevelse
Denna heldagsguidade utflykt handlar om att lära känna några av Kretas mest populära lokala produkter, olivolja och vin. Du får lära dig hur båda tillverkas och provsmaka dem själv, samtidigt som du reser mellan olika stopp i en fyrhjulsdriven bil. Ioannis, en av våra erfarna lokalguider, säger: ”Enligt min mening finns det inget bättre sätt att förstå kulturen på en destination än att träffa de människor som tillverkar lokala produkter. De känner området bättre än någon annan, och produkterna speglar kulturen.”Du börjar på Terra Creta Olive Mill. Här får du se hur oliver förvandlas till olja innan du får prova på oljan. Därefter välkomnas du till en boutique-vingård för en rundtur på området och, naturligtvis, för att prova på de viner som produceras här. Du får lära dig om de olika druvsorterna, inklusive några experimentella viner gjorda på sällsynta druvor. Därefter fortsätter du till byn Ano Vouves, där det finns ett gammalt olivträd – man tror att det är mellan 2 000 och 4 000 år gammalt, men det producerar fortfarande oliver än idag.Efteråt ger du dig iväg på ett offroad-äventyr i en fyrhjulsdriven bil mot bergsbyn Sebronas. När du susar genom ravinen ser du vackra kapell, vingårdar och olivlundar – och du har tid att ta några foton längs vägen. När du har arbetat upp aptiten stannar du för lunch på en liten bykrog, där du kan njuta av traditionella rätter.
en