Kreta är vinhistoriens vagga, med sitt autentiska lantliv och inhemska druvsorter som går långt tillbaka till de antika minoerna. Veta, en av våra lokalguider, säger ”Det jag gillar mest med att visa besökarna runt på den här utflykten är att de träffar de lokala producenterna och bönderna och hör deras historier. ”Under dagen kommer du att smaka på lokalt producerad olivolja, njuta av en typisk kretensisk lunch och smutta på regionala vita och röda viner på en prisbelönt vingård.
Vi börjar vårt kulinariska äventyr hos olivoljeproducenten Kriti Allios, som ligger bland olivlundar söder om Heraklion. Här gör vi en rundtur i anläggningen och de omgivande lundarna innan vi provar kretensisk olivolja. "Olivolja har varit en stapelvara på Kreta sedan minoisk tid. Arkeologer har hittat bevis för att minoerna, den tidigaste kretensiska civilisationen, använde olivolja för ritualer, medicin och kulinariska ändamål", tillägger Veta. Efter provsmakningen serveras en välsmakande lunch med traditionella lokala delikatesser.
Därefter besöker vi den familjeägda vingården Titakis. Dess viner har vunnit flera utmärkelser under det senaste decenniet, särskilt Kotsifali-rödvinen. Efter en rundtur på vingården och i produktionslokalerna får du smaka på fyra olika viner tillsammans med brödpinnar och oliver. Veta säger: "Det står alltid en flaska på middagsbordet i de kretensiska hemmen - och ofta är den från den här vingården. Familjen Titakis har ett starkt fokus på produktion av sällsynta lokala sorter.