Som en korsväg mellan det latinska och slaviska Europa erbjuder Istrien det bästa av två världar. Det finns mycket att se och den här utflykten ger dig de bästa bitarna - rustika byar, romerska ruiner, bysantinska basilikor och en smak av dess matscen i världsklass. Du besöker Pula, Gržini och Poreč och njuter av natursköna landskap längs vägen. Karla, en av våra lokalguider, säger: "Du får se en sida av Istrien som de flesta besökare missar när du besöker byn Gržini för en hemlagad lunch. Du kommer att smaka på maneštra - en traditionell ärsk lanträtt - och dricka malvazija, Istriens "drottning" bland viner, i en restaurang som serverar mat från gård till bord.
Vi drar igång i Pula, på södra halvön. Här ligger en välbevarad romersk amfiteater, där du kommer att visas runt av centurions. Men det finns mycket mer – staden har nämligen en mängd antika reliker. De viktigaste inkluderar Augustustemplet och triumfbågen men även bysantinska och barockkyrkor samt en habsburgsk fästning.
Därefter åker vi inåt landet till byn Gržini för en traditionell istrisk lunch som vi njuter av tillsammans med ett glas lokalt vin, innan vi återvänder till kusten för att utforska Poreč. Vi går längs de gamla romerska gatorna Decumanus och Cardo Maximus, som ligger på en kompakt udde, fram till det viktigaste monumentet i staden - Euphrasianbasilikan, ett av de vackraste bevarade monumenten av tidig bysantinsk konst i Medelhavet och ett av UNESCOs världsarv.