Den svala känslan av färskvatten när du dyker ner i Chukum Cenote väntar på dig på denna smakrika tur som utforskar Yucatanhalvöns färgstarka kultur och mat. Efter ankomsten till den pastellfärgade staden Valladolid åker du till en livlig lokal marknad där luften är fylld av doftande kryddor och stånden överflödar av färska råvaror. Sofia, en av våra lokalguider, säger: ”Marknaden i Valladolid är inte bara en plats att handla på, det är här du känner hjärtat av Yucatan. Berättelserna, smakerna, människorna... allt börjar där.”
Du åker till en traditionell kvarn för att upptäcka den gamla konsten att förvandla majs till masa – basen i Mexikos berömda tortilla. Sedan följer en promenad längs Calzada de los Frailes, en av Valladolid mest pittoreska och historiska gator, kantad av färgglada koloniala hus, hantverksbutiker och boutiquecaféer. När du har arbetat upp aptiten är det dags att prova på workshops med fokus på gamla mayanska matlagningstekniker. Du kommer att bemästra konsten att göra salsa, pressa dina egna tortillas och lära dig om den älskade cochinita pibil, en klassisk fläskrätt som långkokas under jord över heta stenar. Smaka på frukterna av ditt arbete när du avnjuter en lunchbuffé full av rika traditionella smaker från Yucatán.
Efter lunchen deltar du i en traditionell mayaceremoni innan du tar ett välförtjänt dopp i de mystiska grottorna i djungelns cenote i Hacienda Chukum. Avsluta dagen med att fördjupa dig i arvet genom att vandra genom en trädgård för att plocka några färska råvaror innan du besöker ett hus med halmtak och ett traditionellt mayahus, som båda ger en inblick i det dagliga livet som formats av Yucatans samhälle.