Firstly the positive. The guide was very well informed and imparted lots of useful information. Now the less positive. The Bee Farm stop was oversold. It probably was once a bee farm but there is no evidence of it being so now. The stop at the hilltop village was ok, but listening to tuneless bagpipes and a folksong that we had now clue of content laboured on. The winery was not a tour. We saw nothing of production but went straight to a tasting, then of course to the shop to purchase.
Inbäddat i Balkanbergen, två traditionella bulgariska byar tar detta rampljus på denna förmiddagstur. Du får lära dig om det autentiska livet på landsbygden, besöka en bieträdgård och lära dig hur typiska bulgariska godsaker tillverkas. Ivaylo, en av våra guider, säger ”det långsamma livet i byn Erkech, i kombination med den lugna bergsatmosfären och de natursköna vyerna, gör den här turen till den perfekta naturflykten.”
Först stannar ni till vid en bieträdgård i byn Kosharitza, där ni får se hur honung tillverkas och prova några av produkterna - det finns ren naturlig honung, mjöd och söt honungsbrandy som tillverkas här. Sedan åker du vidare till Erkech - den här delen av resan handlar om att få en inblick i hur lokalbefolkningen lever. Du får se hur ull har tillverkats i hundratals år och hur brandy destilleras, innan en provsmakning. Sedan kan du visa upp dina matlagningskunskaper i en tävling där du gör banitza, ett typiskt bulgariskt bakverk.
Och för de yngre gästerna finns det mycket roligt att göra. Det finns en lekplats med gungor, rutschkanor, vippgungor och en massa spel, som badminton, hopprep, ringar och mycket mer. Dessutom kan barnen få prova på att tillverka bulgariska martenitsa, som är små ulldockor som bärs den 1 mars, känd som Baba Martas dag, för att fira slutet på vintern.